18 Eylül 2010 Cumartesi

HARİRE

Yeni bir yere, yöreye gittiğinizde oraya özel yemekleri yemeyi tercih edenlerden misiniz?

Yoksa.....

Ben gezip görmeye geldim yemek açısından mideyi riske atıp çeşitli sorunlarla uğraşmayayım diyenlerden misiniz?

Sizi bilmem ama benim tercihim her zaman ilk cümleden yana olmuştur. Beğenmesem de tatmanın doğru olduğunu düşünüyorum gidilen yörenin yemeklerini, tatlılarını...

Harire bir çeşit tatlı.

Mardin'e ait yöresel bir tat. Pekmezden yapılan bir çeşit muhallebi. Fakat nasıl lezzetli, nasıl güzel anlatamam. Üstelik çocuklar içinde inanılmaz besleyici.

Mardin yöresi üzüm bölgesi olduğundan burada üzümden her şey yapılır; şıra, cevizli sucuk, pekmez ve şarap. Sonbahar gelince kasırlarda ve köylerde büyük kazanlar içinde pekmez pişer.Bu kazanlarda kaynatılan pekmez, cevizli sucuk ve harire yapımında kullanılır.

Mardin'e gidip bu nefis tatları deneyimlemişler için bir müjde....

İstanbul'daki Cercis Murat Konağı'nda harire mevsimi başladı.

Cevizli sucuk için de isteyenlere adres verebilirim. Eminim ki bir kere tadınca bu nefis lezzetleri vazgeçemeyeceksiniz!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder